Konsolidácia verejných financií nepôjde na úkor sociálnej oblasti

08.07.2013 Bratislava

Bratislava 8. júla (TASR) - Sociálny systém na Slovensku neumožňuje žiadny priestor pre konsolidáciu. Vyhlásil to na dnešnom brífingu premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň pripustil, že Slovensko potrebuje na udržanie cieľov v oblasti verejných financií v tomto roku získať približne jednu miliardu eur.

"Sociálny systém neumožňuje žiadny priestor na konsolidáciu verejných financií. Úlohou ministerstiev je ponúkať riešenia, ako to urobiť, ale potom sú tu politici, ktorí musia povedať, či sú tieto riešenia adekvátne alebo neadekvátne," zdôraznil predseda vlády v súvislosti s uvažovanými zmenami v nastavení rodičovských prídavkov, ktoré predstavilo ministerstvo práce.

"Musím vyhlásiť, že rodičovský príspevok bude zachovaný aj bez ohľadu na to, či pred jeho poberaním rodičia pracovali, alebo nepracovali," avizoval.

Vláda sa ale bude zaoberať zmenami v sociálnom systéme. V hre sú aktuálne tri otázky. Či sa pri rodičovskom príspevku nevrátia k režimu, ktorý platil v minulosti, kedy rodičia, ktorí pracovali pred poberaním rodičovského príspevku, ho neskôr poberali vyšší ako tí, ktorí nepracovali. "Toto je otázka, ktorou sa budeme zaoberať. Nechcem ale teraz povedať, aké rozhodnutie prijmeme," doplnil Fico.

Druhej téme, ktorej sa plánujú venovať, sú dávky v hmotnej núdzi. Ako premiér povedal, v tejto otázke sú pomerne ďaleko. Nová právna úprava bude požadovať od poberateľov dávky v hmotnej núdzi, aby odpracovali určitý počet hodín do mesiaca v prospech verejnosti. "Rovnako zvažujeme určité zásahy voči dávkam vtedy, ak dôjde k páchaniu priestupkov," priblížil. V tomto bode sa zatiaľ vláda zhoduje s návrhom rezortu práce. Fico však upozornil, že tieto opatrenia nebudú smerovať k nejakým úsporám, ktoré majú byť použité na konsolidáciu verejných financií. Mali by zostať v sociálnom systéme a použiť sa na posilnenie iných dávok.


J. BURIAN: Rezort práce akceptuje výhrady premiéra, zapracuje ich do novely
Ministerstvo práce akceptuje výhrady, ktoré má k návrhu zmien v poskytovaní rodičovského príspevku premiér Robert Fico (Smer-SD) a zapracuje ich do novely ešte predtým, než pôjde na rokovanie vlády. "Plne beriem návrh, ktorý dal premiér a vedenie strany, ktoré má právo takúto korekciu dať. Určite budeme v zmysle toho realizovať korekcie v tomto zákone," avizoval na dnešnom brífingu štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian (Smer-SD).

Burian pripomenul, že balík zmien v sociálnej oblasti z dielne jeho rezortu sa zatiaľ nachádza len v medzirezortnom pripomienkovom konaní, čo vytvára priestor na verejnú diskusiu a prípadné zmeny v návrhoch. Zámerom ministerstva práce podľa neho nikdy nebolo prostredníctvom týchto návrhov prispieť ku konsolidácii verejných financií, len zväčšiť flexibilitu v sociálnych dávkach.

V tejto súvislosti odmieta aj dnešnú kritiku opozičnej SDKÚ-DS. Je úlohou opozície, aby kontrolovala vládu a prípadne navrhovala vlastné riešenia, ale musí to mať vecný charakter a konzistentnosť v názoroch. "Čo predviedla SDKÚ-DS je absolútne pokrytectvo, demagógia a lož. Na jednej strane niečo hovoria a iné robia," myslí si Burian. Pripomenul viaceré návrhy, ktoré len nedávno predložili poslanci tejto strany v Národnej rade (NR) SR a ktorých hlavným cieľom bolo šetriť na sociálnych dávkach. "Pýtam sa SDKÚ, či si pamätajú, za čo hlasovali pred mesiacom," uzavrel štátny tajomník.
 

Vyberte región